София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москва готви ответни мерки срещу Лондон

От руското МВнР излязоха с официална позиция

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Действията на Лондон са "безпрецедентно груба провокация, която подкопава основите на нормалния диалог между нашите държави. Нашите ответни мерки няма да закъснеят. Това се казва в официална позиция на Министерството на външите работи на Русия по повод експулсирането на 23-ма руски дипломати от Великобритания заради отравянето на Скрипал.

Преди това британският премиер Тереза Мей обвини Москва за покушението на двойния агент и дъщеря му.

В позицията на външното руско министерство се казва, че британското правителство е избрало сблъсъка с Русия вместо да завърши разследването и да използва международните формати, включително тези в рамките на Организацията за забрана на химическите оръжия. „Лондон се опитва да отприщи антируска кампания“, смятат от ведомството.

"Ние разглеждаме като абсолютно неприемлива предприетата от британското правителство стъпка към допълнителна сериозна вреда на отношенията с тези враждебни действия", се казва още в позицията на външното министерство.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел коментира, цитирана от Ройтерс, че ЕС ще излезе с единна позиция по спора между Лондон и Москва. Тя обаче подчерта, че трябва да се води диалог с руснаците, въпреки всички различия.