Гледай
на живо

„Мотивите за уволнението ми са участието в протестите в "Пирогов“

Това каза отстраненият от длъжност доц. Сопотенски

„Мотивите за уволнението ми са участието в протестите в "Пирогов“ По-рано днес стана ясно, че проф. Стоян Сопотенски, оглавил протестите в „Пирогов“ преди... thumbnail text
По-рано днес стана ясно, че проф. Стоян Сопотенски, оглавил протестите в „Пирогов“ преди около два месеца е дисциплинарно уволнен. Заповедта за уволнението му е подписана вчера.
Телевизия „Евроком“ потърси и двете страни за становище по възникналия казус. Доцент Сопотенски беше лаконичен, като преди разговора обясни, че се е консултирал със своите адвокати.
„Единственото, което мога да кажа е, че вчера дисциплинарно съм уволнен.“-каза Сопотенски. На въпрос какви са мотивите, довели до уволнението му, той заяви: „Мотивите са основно участие в протеста.“ Уволненият лекар допълни още, че ще търси правата си по съдебен ред. Той сподели и че е имал срещи с бившия си началник, във връзка с взетото от последния решение, но не пожела да разкаже какво му казал Балтов. Сопотенски допълни още, че не му е известно в момента да се подготвят нови протестни действия в лечебното заведение, в което е работил до вчера.
От своя страна шефът на „Пирогов“ отказа всякакъв коментар по темата и обясни, че отива на преговори със синдикати.
Припомняме, че медиците от "Пирогов" протестираха с искане за оставка на директора си. Обвиненията им към професор Асен Балтов са, че управлява хаотично и некомпетентно. 
Лекарите се оплакваха още от ниски заплати и  липса на консумативи. Недоволството срещу Балтов избухна в момент, когато той беше на командировка извън страната, продължи няколко дни и утихна веднага след прибирането му в България, като тогава преговори той води точно с отстранения от него сега доц. Стоян Сопотенски. На онзи етап Сопотенски и останалите протестиращи се разбраха да изчакат течащата проверка от Министерството на здравеопазването и да дадат още един шанс на Балтов.