София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Мъченическият хълм“ приюти телата на жертвите в Кабул

Над 80 са убитите и 200 са пострадалите при атаката в събота

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На склона, западно от Кабул, опечалени копаят гробове за своите близки. Повече от 80 са убитите и 200 са пострадалите при самоубийствената атака в афганистанската столица в събота. Двойният бомбен взрив беше насочен към членовете на мирния протест на обществото Хазара.

Мъката от загубата на близки беше съпроводена с гняв към правителството. Хората винят отговорните органи за грешките в сигурността, довела до загубата на много животи. Един от опечалените сподели, че всички присъстващи са загубили много свои близки и приятели. Поради тази причина склонът, където са погребани те, ще носи символичното име „мъченически хълм“.

Мисията на Обединените нации в Афганистан описа атаката като „военно престъпление“ и заяви, че виновниците ще бъдат подведени под отговорност.

Президентът Ашраф Гани обяви ден на траур в памет на жертвите от кървавата атака. Той заяви, че площадът, пропит с кръвта на невинните жертви от терора в събота, ще бъде преименуван на Площад на мъчениците.