София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На 27 март си спомняме, че светът е сцена

Съюзът на артистите в България връчва наградата ИКАР

6 годиниКултура 1 Боряна Райчева

На 27-и март светът отбелязва магията на театъра. Датата е избрана  през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. 
 
Първият автор на послание по повод датата е знаменитият френски режисьор, поет, художник,  скулптор, сценарист и актьор Жан Кокто. Именно Кокто, скандален,но и обожаван, превръща в традиция това всяка година известна личност да споделя размислите си за изкуството. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития. 
 
У нас  на 27-и март всяка година на тържествена церемония в Народен театър „Иван Вазов“ Съюза на артистите в България връчва ИКАР на най-добрите  актори, режисьори, сценаристи и хореографи. Началото на събитието е тази вечер от 19:00 часа.
 
В годината на първото българско европредседателство Националните награди ИКАР се провеждат под мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието“. 
 
Двама емблематични актьори Иван Иванов и Васил Михайлов са номинациите на гилдията на артистите за „Икар“ за чест и достойнство и за изключителен принос към българския театър. В номинациите участват по трима кандидати. 
 
За водеща мъжка роля са номинирани Захари Бахаров за Бае Славе в моноспектакъла „Чамкория“, Иван Юруков за Хорас в „Лисичетата“ и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл „Черното пиле“. За главна женска роля са предложени Радена Вълканова за Жена на възраст в „Танцът Делхи“, Радина Кържилова за Екатерина също в „Танцът Делхи“ и Теодора Духовникова за Регина в „Лисичетата“.