София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Началник на МВР-Силистра е задържан за схеми с кредитни карти

При претърсване са открити копия на документи на различни лица

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Заловиха служител на МВР за престъпление против паричната кредитната система. По искане на Окръжната прокуратура в Силистра съдът взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо служител на МВР Младен А., който е началник на група "Оперативен център" в сектор "Пожарогасене и спасителна дейност". Той е привлечен като обвиняем за придобиване и пазене на предмети и материали, за които знаел, че са предназначени за подправяне на платежни инструменти.

При претърсване са открити копия на документи за самоличност на различни лица, данни за кредитни карти, номера, дата на валидност, СVV-код и имената на собствениците им.

До разкриване на престъпната дейност на служителя на МВР се стигнало, след като било образувано досъдебно производство в Русе срещу шестима обвиняеми, които са задържани под стража. По него са събрани доказателства, уличаващи началника. От тях става ясно, че служителят на МВР е извършил престъплението на територията на Силистра.

Обвиняемият полицейски служител поддържал част от електронните устройства - сървър и компютри, разположени в сградата един от задържаните по делото в Русе. Те били използвани за престъпната дейност против паричната и кредитната система. Обвиняемият е поддържал интензивна интернет комуникация с един от русенските обвиняеми чрез 3 електронни пощенски кутии в 259 електронни писма.

Те съдържали информация за множество сканирани лични карти на трети лица, фактури и файлове, в които имало информация за електронни пощи, техните пароли и личните данни на притежателите им, потребителски имена и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли.