Гледай
на живо

Над 1,2 млрд. лева е планираният бюджет на Столичната община за 2017

Собствените приходи са 612,5 млн. лева

Над 1,2 млрд. лева е планираният бюджет на Столичната община за 2017 1,257 млрд. лева е планираният бюджет на Столичната община за 2017 година. Собствените приходи са 61... thumbnail text

1,257 млрд. лева е планираният бюджет на Столичната община за 2017 година. Собствените приходи са 612,5 млн. Капиталовата програма е на стойност 397,34 млн.лв., от тях 275 млн.лв. са средства по оперативни програми на ЕС, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
Не се предвиждат увелиения на местни данъци и такси.
По думите на кмета през 2017 г. усилията на общината ще се насочат към ремонт на вътрешните квартални улици, реконструкция на междублоковите пространства и развитие на веломрежата в града. Основен приоритет продължава да бъде развитието на София като "зелен" град чрез подобряването на качеството на въздуха. Иновациите и използването на новите технологии за решаването на ключови проблеми на града, ще бъдат фокус в политиката на общината за догодина, акцентира Фандъкова.
Продължава строителството на третия лъч на метрото и модернизацията на градския транспорт. Заложено е закупуването на 11 нови трамвая. Процедурата ще бъде обявена до края на тази година, информира кметът. На финала е процедурата за закупуването на 30 нови автобуса. Изцяло ще бъде ремонтирана ул."Граф Игнатиев" със средства по ОП "Региони в растеж" и собствено финансиране на Столичната община.
Предвижда се цялостна подмяна на ВиК инфраструктурата, защото тя не е подменяна от десетилетия, каза кметът Фандъкова. Ще бъдат поставени изцяло нови трамвайни релси и нови тротоарни настилки. За догодина е планиран и ремонт на бул. "Дондуков", където също ще бъде подменен трамвайният път.
Предстои и цялостна реконструкция на трамвайните трасета по бул. "Цар Борис Трети", бул. "Македония", ул. "Каменоделска" и довършване на трамвайната линия по бул. "България" при бул "Ив.Ев. Гешов". Столичната община залага довършване на втория етап на бул. "Монтевиодео" след приключването на тежки отчуждителни процедури. Ще бъде разширен бул."Тодор Каблешков" от бул."Цар Борис Трети" до ж.к."Бъкстон". Залагат се средства за изграждане на кръгово кръстовище на бул."Св.Климент Охридски" и бул."Андрей Лъпчев". Предвиден е ремонт на участъци от бул. "Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов" при зала "Арена Армеец", съобщи кметът Фандъкова.
Предвижда се изграждането на пет асансьора в подлезите на бул. "Цариградско шосе" като част от мерките за достъпност за хора с увреждания.
Столичната община планира довършването на четири нови детски градини - в кв. "Бояна", "Драгалевци", "Младост 4" и "Красна поляна". Догодина започва цялостна реконструкция и въвеждане на мерки за енергийна ефективонст в 26 училища и детски градини със средства по Оп "Региони в растеж", съобщи още Фандъкова.