София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 100 души на протест заради смъртта на 16-годишното момче

Жителите в района искат поставяне на светофар или строеж на надлез

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Над 100 души блокираха главния път Бургас-Созопол, където вчера, на пешеходна пътека, беше блъснат 16-годишният Костадин, който отивал на училище в Бургас. Протестиращите настояват районът да бъде обезопасен, тъй като, по думите им, за последните няколко години смъртните случаи там са поне седем. Приятелите на Костадин залепиха със сълзи на очите снимката му на стълба до спирката, на която десетки деца всеки ден чакат автобуса за Бургас, за да отидат на училище.

„Най-лошото е, че губим децата си. И веднъж завинаги това трябва да се прекрати. Мисля, че трябва да се предприемат по-строги законодателни мерки вече за катастрофа със жертва да има задължително затвор”, каза един от протестиращите граждани пред БНТ.

Започва събиране на подписка от хората, живеещи в Атия и Черноморец, с искане на това място да се постави светофар или да се изгради надлез.

Тук са загинали много хора, има поне четири паметника. Време е да се вземат мерки за обезопасяване на това кръстовище. Аз лично многократно съм настоявала за това“, каза кметът на Атия Ренета Стоева за „Бургас инфо“.

Добри Добрев - кмет на Черноморец, коментира, че държавата трябва да бъде принудена да направи нещо по въпроса, тъй като пътят е държавен.

Заради блокадата в двете посоки на пътя Бургас-Созопол се образуваха километрични опашки от автомобили и автобуси, но шофьорите изчакаха търпеливо да свърши протеста. На пешеходната пътека, където вчера загина 16-годишният Костадин, неговите съученици и протестиращите поставиха цветя и играчки.