София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 1800 души в „Пирогов“ около Великден

С 400 пациенти повече за последните четири години

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Най-голямата болница за спешна помощ у нас „Пирогов“ отчете, че в почивните дни около Великден лекарска помощ в нея са потърсили 1800 души. Статистиката сочи това са  с 400 пациенти повече в сравнение с последните четири години. От тях 240 са останали за болнично лечение, а 10 са здравно неосигурени.
 
Освен на пациентите от цяла София и околните населени места, дежурните екипи са помогнали и на над 50 тежко пострадали от различни краища на България. Медиците са се погрижили и за 474 деца, като на 41 от тях им се е наложило да посрещнат Великден в болницата.
 
През противошоковите зали са преминали близо 30 много тежки случая - пациенти, при които е необходимо комплексно лечение с лекари от няколко специалности, а диагностицирането е налагало високоспециализирани изследвания. 
 
В реанимациите има 50 пациенти, включително и четири деца. Натоварени са били травматологичният, неврохирургичният, токсикологичният и хирургическият кабинет, обясняват още от лечебното заведение. 
 
Ранени при катастрофи, пострадали мотористи и от височинни травми са били най-честите пациенти на травматологичния и неврохирургичния спешен кабинет. В много случаи на алергични реакции пък е потърсена помощ в спешния токсикологичен кабинет. Няма приети деца, употребили алкохол.