София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 600 000 турски туристи са посетили България

Заедно със Западните Балкани привличаме китайски туристи

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Над 600 000 туристи от Турция са посетили България през миналата година, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след неформалната среща на министрите на туризма от Европейския съюз в София. „Турция е наш добър съсед и важен икономически партньор в различни секторни политики“, коментира още Ангелкова. Тя припомни, че на 26 март под егидата на премиера Бойко Борисов във Варна ще се проведе среща на високо равнище, на която ще присъстват Жан Клод Юнкер, Антонио Таяни и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Присъствието на Турция и на неформалната среща на министрите на туризма в София е много показателно за това, колко важен партньор е тази страна за България и Европейския съюз.

Министър Ангелкова разкри още, че с колегите си от Западните Балкани, които също присъстваха на срещата в София са разработени планове за привличане на китайски туристи, като е възприета идеята на хърватския министър за създаване на общи туристически пакети между отделните държави.