София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нанков: За последна година лепим винетки по колите си

Завършват магистрала „Хемус“ до 2024 година

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„За последна година ще лепим винетки по колите си. От другата година вече ще има електронни винетки. Те няма да поскъпват. Това е аксиома за нас, а и като не ги печатаме ще стане по-евтино за държавата“, съобщи за Новини.бг министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че преброителни устройства ще следят кой автомобил каква винетка си е закупил. Самата проверка ще се извършва по номера на колата.

Относно разработването на ТОЛ системата министър Нанков информира, че вече са проведени четири работни срещи между АПИ и фирмата изпълнител, за да се обсъдят къде ще се монтират 500-те устройства, на които ще се плаща. Регионалният министър обясни, че изпълнителят е започнал подготовката на доставка на автомобили и камери, които ще извършват непрекъснат 24 – часов контрол на преминаващите тежкотоварни и лекотоварни автомобили. В следващите шест месеца ще се приключи обособяването на пътищата, които ще попаднат в обхвата на ТОЛ таксите и ще се създаде разумен ценови модел, за да не се отблъснат транзитно преминаващите, поясни Николай Нанков и допълни, че в момента около 50 млн. лв. са постъпленията от транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили.

Министър Нанков съобщи, че магистралата до Гърция ще бъде готова пред 2023 година, но тази година предсрочно ще се въведат в експлоатация още 30 км от АМ „Струма“. До 2024 година трябва да бъде завършена и АМ „Хемус“, която се финансира изцяло с държавни пари, затова за нея е важно въвеждането на ТОЛ системата, каза още регионалният министър.