София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО С КОМАНДЕН ЦЕНТЪР У НАС – ОЩЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

СТОЛТЕНБЕРГ: ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ВОЕННИ, ТЕХНИКА, РАЗУЗНАВАНЕ И АВИАЦИЯ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Командните центрове на НАТО в предварително определените 6 страни от организацията, включително и България, ще бъдат създадени още до края на тази година. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на първото заседание на министрите на отбраната от пакта в Брюксел, предаде БТА.
Във всеки от тях ще работят по 40 служители. Една от задачите на центровете е в тях да бъдат направени предварителни планове за действие.
Числеността на силите на пакта за бързо реагиране ще бъде 40 000, което е три пъти повече от предвидените по-рано тази година 13 000 военни. Освен тези шест командни центрове, НАТО е предвидило изграждането на още няколко в други държави от организацията. Според Столтенберг разполагането на американско тежко въоръжение в Европа е с цел – създаване на сили за бързо реагиране в страните от алианса, включващо допълнителна техника, разузнаване и транспортна авиация.
Генералният секретар увери, че НАТО ще защити всяка държава от пакта. Въпреки военната подготовка, Столтенберг беше категоричен, че организацията остава отворена за преговори с Русия. Той определи действията на Русия в ядрената сфера като „неоснователни и дестабилизиращи“.