София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАВЪРШВАТ СЕ 90 Г. ОТ АТЕНТАТА В „СВ. НЕДЕЛЯ“

ТОВА Е НАЙ-ТЕЖКИЯТ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На днешната дата се навършват 90 години от атентата в църквата „Св. Неделя“ в София. Това е най-големият терористичен акт на наши територии, извършван някога.
Кървавото събитие се случва през 1925 г. Навръх Велики четвъртък.
Крайно леви поддръжници на Военната организация на Българската комунистическа партия внасят в църквата 25 кг. експлозив и взривяват покрива на светата обител.
Денят не е случайно избран. По време на атентата се провежда опелото на убития два дни по-рано от комунистите ген. Константин Георгиев.
Атентата цели ликвидиране на политическия елит в страната. Той включва цар Борис III.
Лидерите на Военната организация към БКП избират атентатът да бъде подготвен от Петър Абаджиев, който ръководи една от „шесторките“. Абаджиев си прокарва път към набелязаното място чрез клисаря Петър Задгорски, с който започва контакт. Така в продължение на седмици Абаджиев и Асен Павлов внасят огромното количество взривни вещества на тавана на църквата и го разполагат на една от колоните на основния купол.
На 16 април 1925 г. Задгорски пуска на тавана в сградата Никола Петров, който е поставен като лице, което трябва да предизвика взрива.
Траурната служба започва в 15 ч. 20 минути по-късно църквата избухва в пламъци. Бомбата събаря главния купол на църквата и така оставя затрупани стотици хора. 134 души загиват на място, много умират от раните си в последствие. При атентата загиват общо 12 генерали, 15 полковници, седем подполковници, трима майори, девет капитани, трима депутати и стотици граждани, сред които и деца.
Най-видните лица, към които е насочено покушението обаче, остават извън обсега на взрива или са хоспитализирани с леки наранявания. Цар Борис III, който е основен обект на комунистите, не е в църквата, защото по това време е на опелото, в памет на убитите в атентата срещу него два дни по-рано.
Петър Абаджиев и Никола Петров успяват да избягат от страната през Сърбия, Хърватия и Словения.
Друга част от атентаторите са осъдени на смърт и обесени на 27 май същата година. Църквата бива ремонтирана до 1933 г. и получава сегашното си име „Св. Неделя“.
Днес Съюзът на репресираните от комунистическия терор в България организираха почетна церемония пред сградата на църквата, в памет на всички загинали в кървавия атентат.