София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

NBC: Тръмп обмисля убийството на Ким Чен Ун

Доналд Тръмп коментира, че Северна Корея „не се държи добре“

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Съветът за национална сигурност на САЩ е представил сценарий на президента Доналд Тръмп за противопоставяне на ядрената програма на Северна Корея, информира NBC, позовавайки се на редица източници от военни и разузнавателни кръгове.
Наред с други опции е разработен план за физическото елиминиране на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, както и поставянето на атомни бомби на юг от 38-ия паралел.
Преди 25 години САЩ са премахнали напълно оръжията за масово унищожение от Южна Корея. Като друга възможност се посочва възстановяване на военната база в Осан, което е на по-малко от 70 километра от Сеул.
На 17 март президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че Северна Корея „не се държи добре“. В същия ден държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън заяви, че не изключва военни действия от страна на Вашингтон срещу Пхенян в случай на заплаха за Южна Корея.
От началото на 2016 г. Северна Корея изстреля повече от 20 балистични ракети и проведе два ядрени опита, които нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.