София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Недопустимо е президентът да мълчи за напускането на отец Кортези

„От приемащи бежанци, се превърнахме в страхуващи се от непознатото“

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Недопустимо е неспазването на законите на страната, по отношение на нейните граждани. Визирам отстраняването на отец Паоло Кортези от Белене. Всяко едно човешко същество има правото на съществуване. Грозно е ние да определяме, не може някой друг да изземва функциите на държавата. Това заяви в предаването „Делници“ Теодор Спасов от Движение за обществен натиск в България.

Спасов е изпратил писмо до президента Румен Радев. Не мога да тълкувам поведението на отец Кортези, той е защитил правата на бежанците. Не е правилно да делим Паоло Кортези на „преди и след“ инцидента. Въпросната институция си мълчи и не взема отношение по темата.

По отношение на Белене смятам, че това което направи отец Кортези е възстановяване на българската памет. Липсата на тези неща в учебниците правят хората незапознати. Те не могат да направят реална оценка на това, което се е случило.

До пристигането на Кортези в Белене, хората дори не са споменавали за лагера. Една от причините за изгонване е, не отношението към бежанците, а позицията по случая Белене.

Отказвайки лични документи на бежанците, общината в Белене прави конституционни нарушения. Тя си присвоява права, влизащи в правомощията на друга инстанция, коментира Спасов.

Отец Кортези беше отзован в Италия заради заплаха към живота му. Не виждам политически мотиви в напускането му.

Цялата ми рода е от Одринска и Солунска Тракия. Част от роднините ми не живеят в България. От народ, приел хиляди бежанци се превърнахме в народ, който се страхува от всичко непознато, добави още той.