София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма опасност за къщите от пожара в селата Сенокос и Ощава

Водачите да шофират с повишено внимание

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Селата Сенокос и Ощава са опазени от пожара, няма опасност за къщите. Това съобщи министър Валентин Радев на извънреден брифинг от мястото на оперативния щаб. Апелът към водачите е да шофират с повишено внимание и съобразена скорост при преминаване през големия тунел в Кресненското дефиле, където токът е спрян

„Селата са опазени, няма опасност за къщите. Направена е организация днес хората да могат да се върнат и да нахранят животните си“, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев на извънреден брифинг от мястото на оперативния щаб.

Действията на екипите за потушаване на огъня продължават и днес, пожарът обхваща площ от около 7000 дка, предстои установяване на щетите. Министър Радев информира за отлично създадената от оперативния щаб под ръководството на директора на ГДПБЗН организация. В борбата с огнената стихия участват над 500 души, на терен помагат и представители и на Столичната община.

Очаква се и съдействие на доброволци от Пловдив. Вътрешният министър отправи благодарност към областния управител за логистиката и организацията. Уточни също, че на място има и два медицински автомобила, тъй като опасността за пожарникарите, които участват в гасителните действия остава. Поддържа постоянна връзка с министъра на здравеопазването, в случай че се наложи изпращане на допълнителни медицински екипи.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов даде информация за актуалната ситуация: „В ранните часове на днешния ден обстановката беше критична, за радост, успяхме да опазим село Сенокос. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. По периметъра критична ситуация не е имало. Предстои оглед за установяване на щетите“.

Той благодари на своите колеги за професионалните действия, отбеляза и готовността на местните жители да помагат при необходимост. На терен, освен пожарникарите, в погасяване на огъня участват още 124 души – служители на горските стопанства към Югозападно държавно предприятие, на Национален парк „Пирин“, аварийното звено на Столичната община, 40 души от местното население, логистична подкрепа оказват и няколко частни филми с булдозери.