София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ники Хейли напуска ООН

Тръмп обмисля кой да я замести

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, която заема поста от януари 2017 година, обяви, че подава оставка. Тя ще напусне поста си през януари следващата година. Хейли беше одобрен като постоянен представител само четири дни след като президентът Тръмп стана президент на страната, на 20 януари 2017 г. Самата Хейли, на пресконференция в Белия дом във вторник, заяви, че се оттегля по лични причини. Тя не разказа за бъдещите си планове.

Президентът Доналд Тръмп коментира, че решението за оставката на Хейли е предварително подготвено. По думите му тя го е предупредила преди около шест месеца, че може да иска да си почине в края на годината.

В допълнение, Тръмп изрази надежда за бъдещото завръщане на Хейли към администрацията на друга длъжност.

Същевременно американският лидер обмисля пет кандидати за заместник на Хейли, съобщават от пресцентъра на държавния глава. Той не предостави имената на всички от списъка, но отбеляза, че сред тях е бившият съветник Дина Пауъл. "Дина ще хареса тази позиция", каза той, отбелязвайки, че обмисля и други кандидати. Тръмп също така подчерта, че американският посланик в Германия, Ричард Гренал, не е в този списък, но е готов да обмисли кандидатурата му.

По-рано дъщерята на американския президент Доналд Тръмп Иванка отрече слухове за възможното й назначаване като постоянен представител на Съединените щати в ООН. Тя направи съответното изявление, след като Тръмп заяви, че счита кандидатурата на дъщеря си за подходяща, но се опасява, че когато бъде назначена, той ще бъде обвинен в непотизъм.