София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

NYT: След края на Обама Меркел ще е новото плашило на Путин

Можем да си вземем важни поуки от опита със Студената война, смята авторът

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Не е изненадващо, че Русия посрещна екстрадирането на своите дипломати от страна на президента Обама с колективно свиване на рамене. Москва изглежда е готова да чака края на мача, знаейки, че на 20 януари на мястото на Обама в Белия дом ще дойде нейният почитател, пише журналистът от The New York Times Йохен Битнер.
Въпреки че тази промяна е с горчиво-сладък вкус, президентът Владимир Путин ще загуби своето любимо плашило, се казва в статията.
Така че, предположете, кой ще е най-подходящ за ролята на новото плашило - Ангела Меркел?, пише авторът.
От момента на присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. гласът на Меркел стана най-решаващ по въпроса за санкциите срещу Москва. През следващата година (2015) тя прие в Германия един милион бежанци и принуди цяла Европа да направи същото. По този начин стана причина за ерозия на европейската култура. Тя все още вярва в обединението, в интеграцията в ЕС – превърна се в бастион на либералните ценности и създаде мълчалива политическа и икономическа преграда с Русия, пише Битнер.
Изглежда, че Русия планира да направи с Меркел и нейните съюзници през 2017 г. същото, което направи и с Хилъри Клинтън и други демократи в САЩ през 2016 г, допуска автор.
Можем да си направим важни поуки от опита със Студената война. Това, което Русия прави днес, е до голяма степен дигитална версия на това, което ние, германците, до 1989 г. наричахме" разпадане "(Zersetzung)", - пише авторът, като обяснява, че тази тактика предполага дезинтеграция и ерозията на ценностите.
Видяхме как бяха използвани КГБ и Щази ГДР: психологическа война, разпространяване на слухове относно схеми за подкупване на политици с последващото им разобличение като престъпници. Путин и неговите бивши колеги от КГБ трябва да знаят, че в този момент имаме по-добра представа за техните мръсни трикове и че актуализират "разпадането“ чрез средствата на интернета, коментира Битнер.