София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опасно време в цяла България

Интензивните снеговалежи започнаха, не пътувайте!

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Снеговалежите в страната вече започнаха и макар в София и областта все още да няма натрупана снежна покривка се очаква усложняване на ситуацията в следващото денонощие. Днес пътната обстановка остана спокойна. Промяната на времето започна от запад на изток с дъждове, постепенно в следобедните часове и снеговалежи. Ако се наложи да пътуваме в следващите часове е важно да знаем, че на места има затворени пътища, поради ремонти.

Над 3000 машини ще обработват републиканската пътна мрежа. Всички снегопочистващи машини са заредени с добавки за ниски температури в горивата. По пътя между Карнобат и Бургас са разположени над 8 км снегозадържащи съоръжения. При усложнената зимна обстановка ще има и повече полицейско присъствие - както служители на „Пътна полиция“, така и на „Охранителна полиция“.

От ЧЕЗ също имат готовност да реагират на лошите метеорологични условия. Екипите са подготвени за аварийни ситуации, гарантирана е и доставката на всички необходими материали за поддръжка на съоръженията. Над 110 аварийни екипа, оборудвани с необходимата екипировка ще готови за за работа при тежки условия. При извънредни ситуации компанията може да мобилизира до 400 допълнителни групи.

От Планинската спасителна служба съшо апелираха да не се предприемат разходки в планините през следващите два дни, както и да не напускат ски-курортите.Съветът на институциите обаче е да не тръгваме на път следващите два дни, ако не е прекалено наложително.

От Министерството на здравеопазването напомня, че гражданите могат да подават сигнали при необходимост от оказване на спешна медицинска помощ към денонощните дежурни телефони 02/ 8050 300 и 0888 33 45 45.