София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отново дрязги между БСП и ГЕРБ

Този път предмет на спора беше дали има криза в електроенергийната система

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

БСП и ГЕРБ отново влязоха в остър спор в парламента. Този път предмет на спора беше дали има криза в енергийната система на страната. Депутатите от БСП смятат, че електроенергийната система е в състояние на тревога. От партията изпратили писмо на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, в което писмо предупреждават, че електроенергийната система на България е в състояние на тревога. Румен Овчаров също алармира за това.
 
„Искам да ви уверя, че българската енергетика се управлява по начин, който да гарантира сигурността на българските граждани, както и редовните и сигурни доставки на електрическа енергия и на природен газ. Интересно е колегите от БСП с какви методи, може би по землянките някой се крие, събират някакви писма, разнасят ги напред назад. Това не им прави чест. Като имаме предвид техния стил на управление и водене на предизборни кампании, това нещо е напълно ясно и обяснимо”, коментира по повод нападките  Теменужка Петкова и допълни: „Такова продължително застудяване не е имало в последните 20 години. Толкова суха година не е имало от много време насам. Независимо от това, ние успяхме да се справим с този тежък тест, на който беше подложена българската енергийна система”.
 
По думите на Петкова страната ни има да получава около 1800 мегавата аварийна помощ от Турция и близо 800 мегавата от Сърбия, но не сме поискали такава помощ.