София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петков: Проблемът с болничните - сложен като ТЕЛК-овете

Социалният министър обеща по-висока финансова помощ за хората с увреждания

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

От 1 януари всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Над 600 000 души са с и над 50% увреждания, заяви на брифинг социалният министър Бисер Петков. От февруари започва изплащането на по-високите суми по новия закон.Размерът на финансовата подкрепа зависи от степента на увреждането и е обвързана с линията на бедността, която сега е 348 лева и всяка година ще се увеличава размерът на помощта. Бисер Петков увери, че няма да има хора, лишени от финансова помощ. 

„ В най-лошият случай подкрепата ще е със 134 лева повече. Изплащането ще става по избран от лицето начин-по банков път или през пощенските клонове“, съобщи министър Петков.

Над 25 000 души ще имат достъп до лични и социални асистенти и домашни помощници.

На брифинга социалният министър коментира идеята на бизнеса за равно разпределение на дължимите осигурителни вноск между работодател и служител.

„Бизнесът смята, че върху него пада по-голямата тежест на вноските. Факт е, че все още по-големият дял е от работодателите, които не искат да плащат първите три дни от болничните. Ако се приеме искането на бизнеса да плати само първия ден, това ще да е допълнителен разход за НОИ“, коментира Петков.

И при болничните има много злоупотреби, призна Петков на фона на обявеното вчера разследване на спецпрокуратурата за издаване на фалшиви ТЕЛК решения. 

"Факт е, че както при болничните, така и при ТЕЛК решенията има много злоупотреби и трябва да се предприемат ефективни мерки. Ставаше дума за суми, които се плащат на посредници, за да се осигури ТЕЛК-решение, което е ключ към много права. медицинската експертиза, която се осъществява от ТЕЛК, се нуждае от подобрение“, заяви Петков.

Министърът припомни, че бяха направени промени в наредбата за медицинската експертиза и в правилника на ТЕЛК съставите, а като изтекат 6 месеца от влизането им в сила ще бъде направен анализ как действат и дали е достатъчна стъпката. Министърът смята, че дебатът трябва да продължи с участието на Министерството на здравеопазването, НОИ, всички заинтересовани групи хора с увреждания. Бисер Петков припомни още, че майките от "Системата ни убива" също искат реформа в медицинската експертиза.