София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Планирани са „смарт“ класни стаи за учениците

Това е от мерките за намаляване на преждевременно напусналите училище

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Техника за оборудване на „смарт“ класни стаи и осигуряване на възможности за презентиране на мултимедийно съдържание, са част от мерките, включени в приетия от правителството План за 2016-2017 г. за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система. Съвременните технологии в учебния процес целят да увеличат интереса на децата към образованието.

„Смарт“ класните стаи ще дадат възможност за учениците да бъдат запознати с учебния процес през цялото време. Предвидени са и специални мерки за допълнително обучение за деца с образователни дефицити по предмети от задължителната подготовка от учебния материал.
Ще бъде осигурена подкрепа на уязвими групи в неравностойно положение за обучение на децата им в детски градини от 3-годишна възраст, за да се гарантира ранната им социализация. За децата, за които българският език не е майчин, е предвидено допълнително обучение.
Предвижда се и мярка за ранно кариерно ориентиране на застрашени от отпадане ученици.