София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плащаме повече в бюджета на ЕС

Заради излизането на Великобритания

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министрите на България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и Румъния се срещнаха в Будапеща с еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, за да обсъдят следващия бюджетен план на блока, съобщава „Ройтерс“.

"Осемте държави се съгласиха с увеличаването на плащането като дял от брутния национален доход, което е голям успех", каза Янош Лазар, началник на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Осемте страни допуснаха възможността вноската да се вдигне до 1.1 процента от брутния национален доход (БНД), допълни той.

Йотингер отбеляза, че след излизането на Великобритания от ЕС ще са необходими бюджетни съкращения, но благодари на източноевропейските държави, че са съгласили да увеличат приноса си.

Очаква се след напускането на Обединеното кралство в бюджета на ЕС да се яви недостиг от 13 милиарда евро, който трябва да бъде компенсиран или със съкращаване на разходи, или с увеличаване на вноските на отделните страни.