София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Поискаха оставката на прессекретаря на Тръмп

Сравнил Асад с Хитлер

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Лидерът на малцинството на Демократическата партия в камарата на представителите Нанси Пелоси, поиска отстраняването на прессекретаря на американския президент Шон Спайсър, заради това че сравни сирийския президент Асад с Хитлер.

"Шон Спайсър трябва да бъде отстранен, а президентът Тръмп е задължен да се разграничи от изявлението на своя представител“, се казва в заявлението на Пелоси. Ако той е говорил от името на президента, то той е длъжен да не го назначава“, добави Пелоси.

Спайсър попадна в неловка ситуация, след като на брифинг заяви, че дори Хитлер не си е позволявал низости, като използването на химическо оръжие. По-късно присъстващите журналисти уточнили със Спайсър, че в нацистка Германия са използвани газови камери.

На това прессекретарят на Белия дом отговорил, че е наясно и уточнил, че Хитлер не е използвал химически оръжия в градовете.

Спайсър опитал да обясни, че Хитлер не е използвал химическо оръжие срещу „своите хора“ така, както прави Асад.

"Не правя опит да умаловажа ужасяващата идея на Холокоста. Опитвам да поставя разделителна линия между тактическото използване на авиацията за разпръсване на химическо оръжие над населените места. Каквато и да е атака срещу невинни хора е недопустима“, поясни Спайсър.