София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полиция и камери ще следят абитуриентите

Засилено присъствие около сборните пунктове

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

За поредна година "Пътна полиция" ще снима кортежите от абитуриенти. От МВР обясниха, че ще правят това заради нарушенията, които се извършват от шофьорите. Най-често става въпрос за излизане на ученици от прозорците на колите или каране с превишена скорост. Полицейски патрули ще има във всички училища, където предстоят абитуриентски балове.

Служители на Пътна полиция пък ще следят и в късните часове за шофиране в нетрезво състояние, както и за употреба на наркотици.

Миналата година в периода на баловете е имало около 400 нарушения – главно за неизползване на колани, и каски. До 2000 лева пък е глобата за използване на пиротехнически средства без разрешение.

Полицейското присъствие ще бъде засилено на сборните пунктове, по маршрутите за придвижване и в районите на заведенията, където зрелостниците ще празнуват.

От полицията твърдят, че са създали достатъчно добра организация, така че освен празниците за абитуриентите да преминат безпроблемно, да не се затруднява и трафикът в столицата.