София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иванчева и Петрова остават в килията

Защитата иска отвод на прокурорския екип

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Отново  не се реши дали Иванчева и Петрова ще могат да завърнат у дома с мярка "домашен арест". Днес за пореден път беше отложено гледането на мярката за неотклонение срещу двете подсъдими  и нароченият за посредник по сделката за вземане подкуп в особено големи размери Петко Дюллгеров.

Апелативният специализиран наказателен съд със свое определение от 30 ноември (петък) заявява, че ще се произнесе по въпроса  дали Иванчева и Петрова ще се приберат в домовете си в последния възможен момент, когато изтича срокът за това,  а именно на 5-ти декември ( сряда).

Съдиите посочват, че причина за това е свързана с  проверката от Върховния касационен съд (ВКС), заради която материалите по делото не са били на тяхно разположение на 29 ноември.

Днес, утре и в сряда пък специализираният наказателен съд  заседава по същество по делото за подкуп срещу тримата подсъдими.

Апелативните съдии изтъкват в  определението си, че за да не осуетяват заседанията на спецсъда, делото трябва да му бъде изпратено на колегите им от по-долната инстанция, а незабавно след края на заседанието на 5 декември, то  трябва да им  се върне и още същият ден те следва да се произнесат по мярката за неотклонение.

Припомняме, че проверката от Върховния касационен съд беше наредена от председателя му  Лозан Панов на 28 ноември. Тя трябва да обхване цялостната организация и дейността на съда по всички дела, които е гледал до момента за изменение на мерките на Иванчева и Петрова.

След поискването материалите  бяха предоставени на ВКС, въпреки че от прокуратурата изпратиха писмо, в което предложиха делото да бъде предадено след произнасянето на съда, за да няма съмнение в безпристрастността на съдиите.

В петък пък 11 от съдиите в Апелативният специализиран наказателен съд, начело с председателя му Георги Ушев, изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет с настояване членовете му да вземат становище по назначената проверка. Апелативните съдии поискаха ВСС да каже дали такава проверка изобщо е допустима по неприключило производство и дали заповедта на Лозан Панов не е проява на тенденциозно отношение. В писмото си те дори изразяват съмнение, че става дума за институционален натиск.

Във връзка с целия този спор между магистратите, по време на днешното съдебно заседание защитата на Десислава Иванчева поиска отвод на прокурорите по делото.

Според адвоката й Димитър Марковски поведението на държавното обвинение е тенденциозно, като той изтъкна като доказателство в тази посока именно писмото на прокуратурата с искане делото да не се дава на ВКС. Самите  Петрова  и Иванчева  стигнаха дори още по-далече, обвинявайки държавното обвинение, че действа под политическо давление и дори че лъже за факти от деня на ареста им.

Въпреки изложените аргументи, съдът не прие искането за смяна на прокурорския състав, тъй като не намери,че  държавните обвинители са проявили пристрастие в действията си.