София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ КТБ ИСКАТ КОНТРОЛ

ЗА КОНТРОЛ НАД ВРЕМЕННИТЕ СИНДИЦИ ПРИЗОВАХА ВЛОЖИТЕЛИТЕ С НЕГАРАНТИРАНИ ДЕПОЗИТИ В КТБ

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Контрол над временните синдици. За това призоваха вложителите с негарантирани депозити в Корпоративна търговска банка. От Асоциацията на пострадалите от КТБ заявиха, че кредиторите на банката трябва да имат еднакви права с Фонда за гарантиране на влоговете.
Те настояват и за прозрачност, както и да могат да се надзирават временните синдици.
Адвокатът на Асоциацията Николай Радев заяви, че с последните промени в Закона за банковата несъстоятелност, които влязоха в сила преди седмица и половина, се дават големи правомощия на временните синдици в КТБ, но няма как те да бъдат контролирани.
Припомняме, че миналата седмица двамата временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев, влязоха в КТБ в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.
Асоциацията е поискала среща с Фонда за гарантиране на влоговете, както и с председателя на временната комисия за КТБ в парламента Десислава Атанасова, но до момента все още нямат нито отговор, нито насрочена среща.