София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът призова наследника си Радев да внимава с Русия и Крим

Нито един европейски лидер не приема анексията, каза Росен Плевнелиев

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Плевнелиев призова наследника си Румен Радев да обмисли внимателно позицията си спрямо Русия и анексирането на Крим. Държавният глава посочи, че тезата, че Крим де факто е руски, не се споделя от нито един европейски лидер.

„Тази теза категорично не се споделя и от мен. Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи. Над нас е законът. Над нас е върховенството на правото. Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички", коментира Росен Плевнелиев.

Той добави, че в момента има мнго т.нар. замразени конфликти – в Украйна, в Южна Осетия и това принуждава хората в тези райони да живеят в бедност и постоянна несигурност.

„Виждам нарастващия брой замразени конфликти. Очаквам от новоизбрания български президент да се противопостави", каза държавният глава.