София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Професиите в сферата на ИТ и финансите са сред най-търсените

В последните 2 години интерес има и към неправителствения сектор

7 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Квалифицираните българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят опции за връщане в България и реализация тук, съобщават от форум „Кариера в България“.

През годините близо 10 000 българи, получили образование или работен опит в 85 държави са посетили форума. От 2008 г. до сега близо 500 фирми са имали щанд или презентация на кариерното събитие, с които са се представили пред потенциални кандидати.

През годините позициите, към които кандидатите са имали най-сериозен интерес са в областта на мениджмънта, маркетинга, консултантските услуги, ИТ и финанси. 43% от участниците са търсили възможности за реализация на мениджмънт позиции. Около 1/3 от участниците са проявили интерес към кариера в областите на маркетинг/ПР и консултантските услуги. Четвърт от участниците са търсили реализация в професии, свързани с информационни технологии.

В последните две години се забелязва засилен интерес и към професиите в секторите образование, медии, неправителствени организации, изкуство и култура. Това е сериозен показател за това, че интересът към хуманитарните професии и такива с обществено полезна цел, влизат в полезрението на все повече българи, които искат да допринесат за развитието на страната ни. Увеличава се и броят на кандидатите, които търсят възможности да стартират свой собствен бизнес в България.

В тазгодишното издание на форума се очаква да се включат над 100 работодатели като в изложението тази година ще има и представители на стартъпи и неправителствени организации, както и големи български и международни работодатели и агенции за подбор на персонал.