София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест срещу бежанския център в „Овча купел“

Пропускателни пунктове, конна полиция и жандармерия бранят

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Искането на ВМРО е всички центрове от подобен тип да бъдат закрити или изнесени извън населените места.
И според кмета на София Йорданка Фандъкова мястото на общежитията може би не е в оживения квартал. Все пак тя увери, че са взети мерки за сигурността на хората, живеещи там с помощта на денонощна жандармерия, която бди за нередности и напрежение. Тя призова политическите сили да не си играят със страховете на хората.
За да се избегне ескалация на днешния протест, пред центъра има десетки полицейски коли, жандармерия, конна полиция и множество униформени служители. Присъствието им е продиктувано от информацията, че на проявата е възможно да има скинари, които да опитат да създадат конфликти с мигранти. Заради това са създадени пропускателни пунктове, на които всички идващи на протеста ще бъдат проверявани за оръжие, алкохол и наркотици.
Според вътрешния министър Румяна Бъчварова напрежението в квартала се създава от радикално настроени граждани, а не от мигрантите.