София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестите за Пирин продължават

Щафетното бягане в защита на парка идва в София

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Екозащитници, които не искат да се строи в планината, ще се съберат отново пред сградата на Министерския съвет. Те ще посрещнат и маратонците от щафетното бягане в защита на националния парк.

Маратонът прекоси 10 града, в които граждани протестират срещу промените в плана за управление на парка. До момента в щафетата са се включили повече от 40 природозащитници. Финалът на 440 километровото бягане е днес в София.

Вчера участник в националния маратон по бягане  поиска оставка на правителството. Това стана при предаване на щафетата на площад "България" в Благоевград.

Посланието бе предадено от Стоян Мавродиев, който доскоро беше областен директор на Българската агенция по безопасност на храните. По думите му, решението, с което се позволява промяна на плана на природен парк Пирин, е на цялото правителство. Оставката само на министъра на околната среда Нено Димов не е достатъчна, смята той.