София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пучдемон: Нека каталунските избори бъдат втори тур на референдума

Рахой обяви, че е сложен край на сепаратиския процес в Каталуния

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон призова извънредните регионални избори на 21 декември да бъдат възприети като втори тур на референдума за независимост на областта, съобщи в. "Паис", цитиран от ТАСС. "Духът на 1 октомври е дух, който може да надвие авторитаризма", заяви избягалият в Белгия Пучдемон. Той говори чрез видеоконферентна връзка при представяне на неговата кандидатура в родното му място в провинция Жирона.
Пучдемон призова изборите в Каталуния да бъдат разглеждани като "истински втори тур на 1 октомври", чрез който "да бъде спечелена свобода" за автономната област и изградена "независима държава".

От своя страна премиерът на Испания Мариано Рахой обяви днес, че е сложен край на сепаратисткия процес в Каталуния, информира в. "Мундо". Той посочи, че ситуацията в автономната област вече се нормализира и "е дошъл краят" на сепаратисткия процес "Законността е възстановена и доверието започна да се връща", каза испанският министър-председател. Той прогнозира, че на 21 декември в Каталуния ще има "нормални, легитимни избори с гаранции за неутралитет на институциите".

В същото време, днес, на стадион в Барселона, се проведе концерт в подкрепа на арестуваните десет каталунски сепаратистки лидери. Той бе организиран от влиятелна сепаратистка организация и на него присъстваха десетки хиляди хора, подкрепящи лидерите си. 

Загърнати в топли дрехи, зрителите развяваха малки жълти знамената, на които на каталунски и английски език пишеше "Република Каталуния – СВОБОДА – политически затворници". Концертът беше излъчен пряко в интернет.

В понеделник Върховният съд ще обяви дали ще освободи или остави в ареста осемте каталунски политици и двама сепаратистки активисти, съобщи БТА.