София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първи реакции за новия кабинет

Още на старта Конституцията не е спазена, смята Мария Пиргова

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На пръв поглед отношението към новия кабинет е позитивно, но не се знае какво ще последва. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ политоложката Мария Пиргова.

Според нея сегашната управленска формула копира в голяма степен тази на Тройната коалиция, създавайки политически съвет, който не съществува по Конституция. Политоложката коментира, че в тази конфигурация ролята на заместник-министрите силно нараства и премиерът Борисов може посредством тях да контролира министрите.

Тя посочи, че седем от министрите от предишното правителство остават на постовете си и не може да се очаква съществена промяна на политиката, особено в тези министерства.

Според Мария Пиргова влизането във властта на Патриотите до голяма степен ще ги обезличи, а за някои от техните лидери политическата им кариера може да приключи.

Цялата власт обаче си остава за Борисов, добави политоложката.

В коментар за „Евроком“ заместник-министърът на икономиката в предишното правителство на Бойко Борисов Любен Петров заяви, че се надява новият икономически министър Емил Караниколов да има куража да отстрани политическите дрязги и напрежението в министерството, за да може да се развива нормално икономиката.

„Мога да кажа, че искам и се надявам от името на целия български народ разбира се това правителство да е успешно. Да се представим добре на европредседателството и разбира се – да пожелая успехи на новия министър на икономиката, който го познавам изключително добре. Изключителен професионалист като лично ангажиран с икономиката до сега“, каза Петров.

Той пожела успех и здрави нерви на новия вицепремиер за икономиката Валери Симеонов и препоръча да се избягват резки движения.

Петров даде добра оценка за министърката на енергетиката в предишния мандат Теменужка Петкова, която запазва поста си и изрази надежда, че тя ще се справи и сега в сектор, който е важен за България.

Дай Боже – успех на това правителство, каза в заключение той.