София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радко Младич осъден на доживотен затвор

Съдът в Хага реши, че сръбският лидер е виновен за геноцид

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор, след като го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления, предаде ТАСС.

Съдия Алфонс Ори потвърди решението на съдебния състав, че в Сребреница е извършен геноцид. Не имало намерения за геноцид обаче в други шест общини - Ключ, Котор Варош, Сански мост, Приедор, Власеница и Фоча. През лятото на 1995 г. в Сребреница армията на босненските сърби избиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани.

Председателят на съдебния съвет Алфонс Ори нареди Младич да бъде изведен от залата, малко след като отхвърли искането на защитата за почивка поради високото кръвно налягане на подсъдимия.

"Те лъжат, лъжат. Не се чувствам добре", извика Младич, преди да бъде изхвърлен от съдебната зала от двама охранители на ООН. Когато пристигна в съдебната зала, той изглеждаше спокоен, поздрави адвокатите и направи знак с палци на фотографите в съда. По-касно заседанието бе прекъснато за пет минути по молба на Младич, който поиска да отиде до тоалетната, но паузата се удължи, тъй като му прилоша и трябваше да бъде подложен на медицински преглед.
Бившият военен лидер на босненските сърби е обвинен в геноцид, нарушаване на законите и принципите на войната и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995), отнела живота на над 100 000 души. Младич бе задържан в Сърбия на 26 май 2011 г. след 16-годишно издирване и дни след това екстрадиран за Хага. Международният трибунал го осъди на 40 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството за клането в Сребреница и обсадата на Сараево по време на Югославската война. Синът на генерала - Дарко Младич, заяви преди началото на делото, че неговото семейство е готово за всякаква присъда. Дарко Младич обвини съда, че не е обективен и допълни, че обвинението не е успяло да свърже баща му с нито една точка от обвинителния акт. Преди няколко месеца генерал Младич изпрати от затвора писма до президента на Сърбия, в които е отправил препоръки "затова как трябва да се изгражда образът на Сърбия пред света" и "затова какво трябва да се пази на всяка цена".