Гледай
на живо

Референдум против еднополовите бракове в Румъния

Планира се това да стане през есента

Референдум против еднополовите бракове в Румъния В Румъния се планира провеждането на референдум против гей браковете през есента. Социалдемократичес... thumbnail text

В Румъния се планира провеждането на референдум против гей браковете през есента. Социалдемократическата партия се бори за ограничаването на конституционната дефиниция на семейството. Ако промяната в закона се приеме, това означава, че в страната гей браковете няма да бъдат легализирани.
Идеята за референдума идва, след като миналата година неправителствената организация "Коалиция за семейството" събра 3 милиона подписа за промяна на конституционната дефиниция на брака като съюз само между мъж и жена. Законодателството в Румъния гласи, че конституцията на страната може да се променя след предложение на президента на републиката, след предложение на 25% от депутатите или поне половин милион граждани, а събраните подписи от миналата година са повече от необходимото за инициирането на общонационално допитване.
Румъния е консервативна източноевропейска страната и затова само малка част от политиците в Румъния подкрепят гей браковете. Изключение прави президентът на страната Клаус Йоханис, според когото трябва да се подкрепи толерантността и откритостта към тези, които са по-различни. Йоханис е етнически германец и като член на етническото и религиозно малцинство призовава обществото да отхвърли религиозния фанатизъм.