София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Референдум „за“ и „против“ домашното насилие

Това предложи Екатерина Захариева

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

В кулоарите на Парламента вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че по въпроса за ратификацията на Истанбулскта конвенция трябва да има дебат в обществото, като се чуе и мнението на жертвите, пострадали от насилие.
 
Относно идеята на лидерката на социалистите Корнелия Нинова за провеждане на референдум за ратифицирането, Захариева отговори:
„Може би референдумът трябва да бъде „за” или „против” домашното насилие, защото за това става въпрос в Истанбулската конвенция. Така, че за мен е важен дебат”. 
 
Тя добави още, че оценява позицията на Светия синод, като се е запознала с декларацията им, но това било просто едно от мненията, които следва да бъдат чути по време на дебата.
„Хубавото е, че всички се обявяват, че не са поддръжници на домашното насилие, което е много хубаво и на мен ми се иска да стане ясно в обществото, че точно за това става въпрос в тази конвенция”, посочи още тя.
 
Захариева обясни още, че конвенцията неправилно се представя пред обществото като създадена от Европейският съюз и уточни, че тя е дело на Съвета на Европа- организация, създадена след Втората световна война, за да обедини държавите на Стария континент. Като даде пример, че Съдът по правата на човека към който често се обръщаме също е към Съвета на Европа.
 
„Всъщност това е конвенция, която е иницирана и оттам и която казва, че европейските държави считат, че трябва да се прави повче по отношение на превенцията и защитата от домашно насилие над жени и деца.“
Захариева беше категорична още, че щом се успокоят страстите, хората сами ще се убедят, че в приемането на Истанбулската конвенция няма нищо страшно.