София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Овчаров е сигурен, че руснаците ще осъдят България за АЕЦ „Белене“

Според него спирането на проекта е било грешка

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Бившият икономически министър в правителствата на Жан Виденов и Сергей Станишев и сегашен представител на държавата в борда на „Лукойл Нефтохим“ Румен Овчаров е сигурен, че България ще бъде осъдена за спирането на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Той добави, че спирането е било грешка.

През март 2012 първото правителство на Бойко Борисов прекрати проекта. Решението беше потвърдено от Народното събрание.

След спирането на проекта „Атомстройекспорт“ заведе дело в Арбитражния съд в Париж за 1 милиард евро. По информации от българските медии съдът вече се е произнесъл в полза на руската компания и е присъдил 600 милиона евро компенсация. Решението трябва да бъде обявено до края на април.

Министърката на енергетиката Теменужка Петкова отрече да има решение на съда.

„В настоящия момент никой не може да каже какво ще бъде решението на Арбитража. Вие знаете, че и българската страна има свой насрещен иск. Това е едно много сложно дело, един много сложен арбитраж, така че ние се надяваме на справедливо решение от страна на Арбитража“, коментира Петкова.