София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСКАТА АГРЕСИЯ В УКРАЙНА ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТА ОТ ПАСЕ

ОБАМА ПРИЗОВА РУСИЯ ДА ИЗТЕГЛИ ВОЙСКИТЕ СИ

9 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Руската агресия и окупацията на Донеска и Луганска област са официално признати от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Постоянната парламентарна делегация на Украйна в ПАСЕ е успяла да постигне внасянето на поправки в резолюцията приета от асамблеята. Ирина Геращенко член на постоянната делегация заяви, че представителите на Украйна са настоявали към работата по темата да бъде привлечен Международният комитет на Червения кръст. Организацията от своя страна е заявила готовност за съдействие.
Резолюцията приета от ПАСЕ е първият официален документ, в който фигурират думите „руска агресия в Украйна“. В него се призовава Русия и сепаратиските групи, които са окупирали територии в Донецка и Луганска област да освободят всички пленници и заложници.

От Белия дом съобщиха, че по инициатива от руска страна се е състоял разговор между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин, това е първият разговор между двамата от февруари месец насам. Обама е призовал да бъдат изтеглени войските и военната техника от територията на Украйна.