София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С 330 млн. лв. може да ни глоби Еврокомисията по газово дело

Енергийният министър съобщи, че не са постигнали споразумение с ЕК

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия заведе газово дело срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) заради това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. Максималният размер на глобата по делото може да бъде 330 милиона евро, каза пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова. Тя съобщи, че не са успели да достигнат до споразумение с ЕС и сега вариантът е забранително решение, което съдържа размер на глобата, определена от ЕК. По думите на Петкова, тази глоба може да достигне до 10% от оборота на Българския енергиен холдинг.

По казуса за АЕЦ "Белене" министърът заяви, че окончателно решение по въпроса с централата трябва да бъде взето от българския парламент, като управляващите имат готовност въпросът да бъде разгледан максимално бързо.

Теменужка Петкова коментира и доклада на БАН за АЕЦ "Белене". Тя поясни, че са искали да разберат дали има нужда от нова мощност в страната и в региона и дали е удачно да се реализира проектът.

БАН категорично каза, че след 2030 година не само в България, но и в целия регион ще има дефицит на мощности, припомни тя.