София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ блокираха резолюция на ООН за Йерусалим

Не изпитваме срам от решението, твърди Ники Хейли

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

САЩ наложиха вето върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН против признаването на Йерусалим за столица на Израел. За документа гласуваха 14 държави, членки на Съвета, единствено САЩ бяха против и наложиха вето, с което попречиха на неговото приемане.

Постоянният представител на страната в ООН Ники Хейли заяви, че Америка възприема като обида изобщо поставянето на въпроса в Съвета за сигурност и не изпитват срам от решението си.

От своя страна Палестина определи позицията на САЩ като подигравка със световната общност. „Те се надсмиват и подиграват над всички останали държави в света. Това ще доведе до изолацията на САЩ от процесите в региона“, заяви представителят на палестинския президент в ООН Абу Рудейн.

Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, с което си навлече гнева на световната общност, включително Европейския съюз и Русия. Владимир Путин нарече решението му непродуктивно, а турският президент Реджеп Ердоган побърза да обяви, че ще признае Източен Йерусалим за столица на Палестина и ще открие там посолство на Турция.