София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ РАЗПОЛАГАТ В БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ 6 СТРАНИ ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИЕ

ОБСЛУЖВАЩИ ЩЕ БЪДАТ РОТИ ИЛИ БАТАЛЬОНИ ОТ 150 ДО 750 ДУШИ

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„САЩ ще разположат превантивно в седем европейски страни 250 танка, бронетранспортьори и друга военна техника. Формирования, равни по численост на батальон или рота, ще бъдат разположени засега временно в България, Румъния, Естония, Литва, Латвия и Германия“, заяви шефът на Пентагона Аштън Картър. По думите му за провеждането на учения е целесъобразно колкото се може повече военна техника да се намира в европейския регион.

Преди това The New York Times съобщи, че САЩ възнамеряват да разположат в Полша и други страни от Източна Европа тежко въоръжение, което да бъде обслужвано от контингент до 5000 човека с цел „възпиране на евентуална руска агресия“. Достоверността на информацията беше потвърдена от министъра на отбраната на Литва Юозас Олякса и от външния министър на Латвия Линас Линкявичюс.

„Това се обсъжда от известно време, тъй като Конгресът на САЩ е утвърдил помощ в размер на няколко милиарда за страните от Източна и Централна Европа“, заяви Линкявичюс.

Както пише New York Times, в съгласие с плана, одобрен малко преди началото на днешната среща на министрите на отбраната на страните от НАТО, която ще продължи до 26 юни, американците ще разположат в редица страни от Източна Европа 1200 единици тежко въоръжение, включващи 250 танка М1–А2, бронетранспортьори Bradley и бронирани гаубици.

Най-голям брой тежко въоръжение, което ще бъде обслужвано от около 750 човека, се предвижда да бъде разположено в Полша, Румъния, България и вероятно - в Унгария. По-малък брой единици, които могат да бъдат обслужвани от около 150 човека, както би трябвало да се очаква, ще бъдат прехвърлено в Литва, Латвия и Естония.

Според руски експерти в съвсем близко бъдеще НАТО би могло да разположи в съседни на Русия страни всякакъв вид оръжия.

„В момента НАТО активно разширява военната си инфрастктура. Ето защо трябва да разберем, че до руските граници може да се появи всякакъв вид оръжие: от танкове до бронетранспортьори. При това броят на тези оръжия също може да бъде неогран0ичен. И това е напълно логична стъпка на фона на това, че САЩ обяви Русия за свой военен противник. Затова трябва да предвидим и най-лошия сценарий, включително денонсирането на акта „Русия – НАТО“, смята главният редактор на списание „Национална отбрана“ и експерт по военна тематика Игор Коротченко.

„Имам предвид „Основополагащия акт за взаимоотношения, сътрудничество и безопасност между Руската федерация и Организацията на североатлантическия алианс“, подписан в Париж през 1997 г. Документът предполага, че „Русия и НАТО не се смятат за противници и тяхната обща цел е преодоляването на остатъците от предишната конфронтация и съперничество и укрепването на взаимното доверие и сътрудничество“, уточни Коротченко.