София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СДС с нов председател

Начело на партията застава Румен Христов

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Двадесет и третата  национална конференция на Съюза на демократичните сили остава в партийната им история с избора на нов председател. Надпреварата се оказа оспорвана, от гласували общо  719 делегати,  369 бяха за Христов, а  322-ма за опонента му Антон Койчев.
Изборът се проведе  тайно и продължи повече от два часа. Резултатите за зам.-председатели на партията ще бъдат обявени по-късно.
 
„Моето желание е за консолидация. Няма да има разделение, защото в последните години оредяха много редиците на СДС и имаме нужда от съвместни действия. Ще работя с всички членове на СДС, без значение дали са гласували за мен, или не.“, заяви Румен Христов минути след като изборът му стана ясен.
 
Вече бившият председател Божидар Лукарски сега е кандидат за зам.-председател на партията. Той постави задача на приемника си да върне СДС в полето на голямата политика през консервативно-патриотичен съюз и се обяви срещу партньорство с „Демократична България“, в който влизат ДСБ и „Да, България“.
 
„Те самите се лутат и не могат да се определят дали са в лявото или в дясното.“, заяви Лукарски.
 
Новият председател постави акцента на усилията, които партията трябва да положи, върху предстоящите местни избори.
 
„Местната власт е изключително важна. Чрез нея се овладява централната власт.“, обясни той.
 
Христов отправи и първото си обещание на новият пост. То беше към местните организации, на които даде правото сами да решават с кого да се коалират.