София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сергей Лавров привика българския посланик в Москва

Двамата си говорили за ООН

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският външен министър Сергей Лавров е поканил на разговор българския посланик в Москва Бойко Коцев и двамата са обсъдили някои аспекти от дейността на ООН. За това съобщава официалната интернет страница на руското външно министерство не се дават.

В неделя говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова съобщи на пресконференция, че германската канцлерка Ангела Меркел се опитала да убеди „руските лидери“ по време на срещата на Г-20 в Ханджоу да подкрепят кандидатурата на еврокомисарката Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова, която не събира достатъчно подкрепа.

Захарова коментира, че на Меркел било отговорено, че е суверенно право на всяка държава и Русия няма да се меси.

По-късно говорител на германското министерство на външните работи определи постъпката на Захарова като „неприятелска“. Според изявлението изнесеното от говорителката не отговаря на истината.

В повечето западни медии се твърди, че Ирина Бокова е руският кандидат за генерален секретар на ООН. Поради тази причина се смята, че дори и тя да събере достатъчно гласове в Съвета за сигурност, САЩ и Великобритания ще наложат вето.

На последното гласуване Ирина Бокова получи 5 негативни вота и 7 положителни и остана пета в подреждането. Според анализаторите тя вече е изчерпала своите шансове и няма да успее да увеличи подкрепата за себе си.

Засега българското правителство, чиято официална кандидатура е Бокова, не е взело решение да я оттегли, но в пресата се спекулира, че тя ще бъде заменена с Кристалина Георгиева.