София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северна Корея затваря ядрения си полигон

Ким Чен-ун обмисля да завърти стрелките с 30 мин. напред

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ким Чен-ун е обещал на южнокорейския си колега  Мун Дже-ин по време на срещата им, че Северна Корея ще закрие ядрения полигон „Пхунгери“ през май тази година. Това съобщи президентството в Сеул, цитирано от БТА.
От Пхенян са заявили, че скоро ще поканят  експерти и журналисти от Южна Корея и САЩ, за да може демонтирането на съоръженията на полигона да се случи по прозрачен начин.
 
Според китайки сеизмолози обаче, публикували свое проучване на 26 април,  полигонът може да е станал неизползваем, заради частично срутване на планината, под която се намира.  
 
Припомняме, че там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 година, като шестият и най-мощен беше на 3 септември. За него  от Пхенян казаха, че са изпробвали водородна бомба. В следствие на него  се предизвика земетресение с магнитуд 6,3. Учените смятат, че именно той може да е направел полигона неизползваем.
 
Друга важана и любопитна промяна, която Северна Корея планира да извърши е да уеднакви часовата си зона с тази на Юга.  Двете Кореи използваха една и съща часова зона в продължение на десетилетия. През 2015 г. Пхенян въведе своя собствена часова зона, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул.  Властите в Северна Корея  оправдаха решението си с желанието да скъсат с наследството на японското колониално управление, тъй като Южна Корея и Япония са в една и съща часова зона, въведена през японското управление на Корейския полуостров.
 
„Въпреки моето противопоставяне срещу САЩ, хората ще разберат, че не съм човек, който ще нанесе ядрени удари по Южна Корея, Тихоокеанския регион или Америка.“, е казал Ким по думите на южнокорейския говорител Юн.
 
„Ако организираме чести срещи, ако изградим доверие със САЩ и получим обещания за край на войната и за договор за ненападение, тогава защо да си усложняваме живота, като пазим ядрените си оръжия?“,  допълва  още севернокорейският лидер.