София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шашмата с референдума

Чиста мажоритарна система ще изхвърли от парламента всички маргинали

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

На първия тур на изборите ходих в НДК. Не бях ходил от години, не ме влече много, ама работата ми е такава. Освен относителната изненада с победата на Румен Радев, другата коментирана тема беше референдумът.

Срещнах един познат социолог от едно време, много добър експерт. От тия, дето смятат, че народът е прост и не трябва да му се дава възможност да решава. Заговорихме се и му викам – при мажоритарната система ще стане като в Унгария. Там с около 44 % от гласовете Орбан има над 66 % от депутатите.

Ти, вика, не ги разбираш тия работи. В Унгария не е така. Ще е като в Грузия. Там от 50 мажоритарни мандата управляващата „Грузинска мечта“ взе 48.

Не съм следил как е там.

Но в Унгария през 2014 беше въведена смесена избирателна система – от 199 депутати 106 се избират мажоритарно, останалите – пропорционално. От тия 106 мандата Орбан взе 96. Коалицията около бившите комунисти – 10. Друга нямаше.

В парламента влязоха националистите от „Йобик“ (пропорционално) , които са по-хард версия на Орбан, с  24 депутати, и една малка либерална формацийка – с 5. Всичко друго остана под чертата.

Парламент като слънце. Стабилност – абсолютна гарантирана.

Сега на нашия референдум не му стигат 12 000 гласа, за да въведем чиста мажоритарна система. Но госпожа Нинова и господин Борисов се заклеха, че ще чуят гласа народен. Услуга ще ни направят.

В Европа чист мажоритарен избор има, ако не се лъжа, само във Великобритания. Но там има изградена система за филтриране и установени практики, които гарантират ефективност и приемливо ниво на демократичност. В България, а и в цяла Източна Европа няма. Какво ще се роди, един Господ знае.

Европа е в криза – политическа, но най-вече ценностна и нравствена. Към властта напират (и влизат) радикали, ксенофоби, лумпени, популисти. Това причинява нестабилност, постоянни сътресения, ражда противоестествени коалиции, които в крайна сметка все повече отвращават хората от политическата класа.

Мажоритарната система е могъщо оръжие срещу тези все още относително маргинални и много разпокъсани социални и политически групи. При мажоритарен вот това ПЕГИДА, „Йобик“, Герт Вилдерс, разните там пирати и други капери ще видят парламент само по случайност. И предимно на картинка.

Същото се отнася и за нашите патрЕоти, реформатори, АБВ-та и други подобни.

Мисля си, че България като относително средна по размер и сравнително безобидна в политическо отношение страна е избрана за тест. Ако работата стане, ще пробват и в по-големите.

Това обяснява много неща, включително поведението на Бойко Борисов в тази кампания. Червен президент ще даде малко силица на бившите комунисти, така че в парламента няма да има само ГЕРБ и ДПС (което е и опасно), а съотношението ще бъде примерно 150:50:30 плюс десетина случайно промъкнали се.

Това Волен Сидеров, Кунева, Първанов, Радан просто оттичат.

И се възцарява една стабилност, не ти е работа.