София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще ни излезе ли през носа сделката за Ф-16?

Надцакахме петролното кралство Бахрейн – даваме повече пари за същия самолет

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Сделката за покупката на самолети Ф-16 буквално взриви експертите, политиците и общественото мнение. В отношението към покупката, цената и процедурата пролича всъщност отношението към управляващите и стойността на взиманите от тях решения, както и голямата разделителна линия в отношението към този продукт на САЩ. Най-острите коментари са за това, че, „Процедурата пак се определя от Министерството на отбраната и се представя в МС, Комисията по отбрана и НС. Тя е кристално чиста и може да се направи информиран избор, стига разбира се да не се намесят разни фактори, които да те "стиснат" за гърлото. Избраният вариант каква информираност дава: ще купим нещо, което ще разберем какво е след като платим без да знаем колко и без да знаем кога ще ни го доставят. На това се казва информиран избор, няма що! „ /цитатът е на „дясната ръка“ на президента Румен Радев, главният секретар на президентството Димитър Стоянов, впрочем също летец/.

Самият Румен Радев определи на 22 декември предложението на Министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за изтребител F-16 като триумф на лобизма и финал на автокрацията за тази година.

Същевременно в съобщение, публикувано на сайта на Държавния департамент, държавният секрета на САЩ, Майк Помпео казва: „Съединените щати са готови да работят за "нагаждане на окончателните параметри на потенциална продажба на (изтребители) F-16 към бюджетните и оперативни изисквания" на българското правителство, като същевременно предлагат по-високи способности. Съобщението беше публикувано два дни след телефонен разговор с премиера Бойко Борисов на 18 декември.

Параметрите на сделката с България са милиард и половина евро за 8 машини. Парите, които България ще плати за 8 Ф-16 са точно, колкото Бахрейн плати за 16 от същите самолети. Локхийд Мартин подписа договора за 1,12 млрд. долара за производство на нови изтребители F-16 за Военновъздушните сили на Бахрейн през юни тази година.

Кралството е първата страна, която купува най-новата конфигурация на изтребителя.

Кралство Бахрейн ще получи новите изтребители като част от американска чуждестранна военна продажба. Сделката е оценена на 1,12 милиарда долара и предвижда производството на 16 самолета F-16 V Block 70 от Lockheed Martin.

F-16V или Viper е най-новият вариант на многофункционалния американския изтребител от четвърто поколение. Той разполага с усъвършенстваните възможности като част от пакета за надграждане, чрез който да може да си партнира по-добре с изтребителите от пето поколение, включително F-35 и F-22. Самолетът ще се произвежда в Грийнвил, Южна Каролина; и Форт Уърт, Тексас. Очаква се производството на 16-те самолета да завърши до септември 2023 г.

България ще получи своите 8 машини най-рано през 2015 г. Възмущението около сделката у нас идва от факта, че Министерството на отбраната не е дало трибуна на експертите от специално създадената за избора на изтребители комисия. Министерството на отбраната не публикува резултатите от проведената анкета през 2017г ?

Миналата седмица в България беше зам.-главния секретар на САЩ Джон Съливан. След посещението му, министрите на отбраната и на икономиката препоръчаха да се преговаря с „Lockheed Martin” за покупката на самолети F-16. След гостуване на Съливан в Бтв, от другия основен кандидат за продажба на самолети за българската армия - „СААБ”- производители на изтребители „Грипен”, поискаха право на отговор.

От думите на вицепрезидента на СААБ за Централна и Източна Европа – българката Красимира Стоянова стана ясно, че в компанията са засегнати от становището и репликите на американския зам.-главен секретар, че сравнението между „Грипен” и F-16 е като да сравняваш ябълки и портокали. Стоянова коментира, че самолетът F-16V, който се предлага на България в момента, не съществува. Даже заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина – не съществува. Може само да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет – обобщи представителката на СААБ.

Правителството ще вземе решение какви самолети да купи съвсем скоро – вече е почти сигурно, че от надпреварата отпадат Юрофайтер и Грипен. Дали сделката ще ни излезе през носа – питат директно хората в социалните мрежи, позовавайки се на мнението на експертите от междуведомствената експертна комисия от 25 април 2017 г., която препоръчва на правителството да купи „Грипен“.