София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Симеонов взима подалата оставка Димитрова за съветник

Според Цветанов, тя е добър специалист

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов прие вчера подадената от заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова оставка. Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк.

Причина за трус в кабинета бяха похарчените държавни средства за командировката на Димитрова. Самолетният билет за шестдневното й пътуване е бил купен в последния момент, въпреки че за конференцията се е знаело още през март, и е струвал 8300 лева.

Росица Димитрова обаче си намира нова длъжност – става съветник на вицепремиера Валери Симеонов. Това обяви в пред Нова телвизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, според който, Димитрова е добър специалист и в правителството имат нужда от нея.

„Росица Димитрова нямаше друг полезен ход, освен да подаде оставка след всичко, което се изсипа върху нея. Тя работи повече от 20 години в социалната сфера и винаги е била съпричастна. Това не означава, че ще я изгубим като експерт. Евентуално може да бъде назначена като съветник към ресора на Валери Симеонов, за да може да продължи да работи”, обясни Цветанов.

Той повтори думите на Симеонов от вчера, че Димитрова не е спала в луксозен хотел в Ню Йорк, а в общежитието на консулството и не е харчила повече държавни средства.

Цветанов подчерта още, че зам.-социалният министър е направила много за хората с увреждания.

В заключение зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че избягва да лети в бизнес класа, за да не предизвиква шум.