Гледай
на живо

Скрипал се срещал с естонски и чешки тайни служби

Медии съобщават за пътувания на полковника до Естония

Бившият двоен агент полковник Сергей Скрипал, който бе отровен в британския град Солсбъри, през 2016 г. е бил в Естония, за да се срещне тайно с членове на местните служби за сигурност, пише вестник „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на високопоставени европейски служители, запознати със ситуацията.

Източник е потвърдил за изданието, че „руски агент през юни 2016 г. тайно се срещнал с определена група от служители на разузнавателните служби, въпреки че не се знае какво са обсъждали". По думите му, британските специални служби са допринесли за срещата. По принцип източниците предпазливо разказват за пътуването на Скрипал до Естония, пише вестникът.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ потвърди и информацията на чешкия седмичник „Респект“, че  бившият полковник от ГРУ през 2012 г. е посетил тайно Прага и поне веднъж се срещнал с персонала на чешките тайни служби във Великобритания. Според чешката публикация, след освобождаването си от Руската федерация, Скрипал се установява в Обединеното кралство, където сътрудничи със службата MI6 за разкриването на мрежа от руски чужди агенти. Седмичното издание отбеляза, че "престоят му за местните спецслужби е бил полезен".

 В същото време чешките специални служби по никакъв начин не свързват тези факти с отравянето на Сергей Скрипал през март 2018 г.

Припомняме, че на 4 март, в английския град Солсбъри, бяха отровени бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.  Това доведе до голям международен скандал. Лондон твърди, че руската държава е замесена в отравянето на  двамата с веществото A-234, Москва категорично отрича.