София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Станишев плаши БСП с наказания заради Истанбулската конвенция

Лидерът на ПЕС и Корнелия Нинова в конфликт

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е предупредил БСП, че ще понесе наказания от Интернационала заради позицията си против Истанбулската конвенция.

На Националния съвет социалистите решиха, че няма да се съобразят с препоръките на европейските социалисти – 61 души гласуваха „против” конвенцията.

Станишев обаче припомнил, че БСП по-рано е подкрепила конвенцията.

„Само допреди един месец позицията, която беше изразена и от БСП на Съвета на Партията на европейските социалисти чрез гласуване по резолюцията, в изричен текст е в подкрепа на Истанбулската конвенция. Тя е подкрепена и от БСП. Измислени или силно преувеличени страхове и абсурдни интерпретации на конвенцията изместват истинския проблем, който не търпи отлагане - насилието над жените”, заявил лидерът на ПЕС.

Позицията му обаче била подкрепена само от Георги Пирински и Явор Куюмджиев.

Нинова заявила, че се спекулира с това, че фактически е подкрепила конвенцията, подписвайки документ на форум на социалистите в Лисабон, лидерката на БСП каза, че това не е вярно и няма да позволи да се правят такива манипулации.