София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪДЪТ ОСТАВИ В АРЕСТА ПАТРИК ПЪРВЕВ

ОБВИНЕНИТЕ В ПОБОЯ НАД ХРИСТО СА ГО МАЛТРЕТИРАЛИ 10 ДНИ

9 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Софийският апелативен съд остави в ареста обвиненият в опит за убийство Патрик Първев. Мотивите на магистратите са, че 18-годишният Първев може да извърши ново престъпление.
Адвокатът на младежът настоя за по-лека мярка – домашен арест. От своя страна Патрик потвърди думите си отпреди седмица, когато заяви, че е бил заплашван от другия обвиняем – Александър Донов към момента на деянието. Първев изтъкна като мотив за неговото освобождаване факта, че има постоянен адрес и не може да се укрие. Другата причина е, че иска да се види с майка си, която не присъства на делото.
Молбите на Патрик обаче останаха без уважение от съда. Причините са липсата на оневиняващи доказателства към момента или нови такива, които да повлияят на хода на делото. Съдебният състав реши, че са налице косвено събрани факти, сочещи, че Патрик е съавтор на жестокия побой.
По думите на магистратите върху детето е упражняван системен физически тормоз, продължил от 7 до 10 дни. Христо е бил наказван да стои прав в ъгъла, а според свидетелските показания на майка му Невена Велинска, двамата обвиняеми са водили разговор, на когото тя е станала свидетел. В него другият подсъдим Александър Донов е предложил да заключат невръстното в шкаф, а Патрик е реагирал с надсмешка.
В залата присъстваха приятели и съученици на Първев, както и баба му, и дядо му.

Поисканите нови технически и биологични експертизи по делото ще бъдат готови на 19 септември.