София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът в Истанбул арестува със заповед извършителя на атентата в клуб „Рейна“

Той е признат за виновен по няколко обвинения

7 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Извършителят на атентата в Истанбул в нощния клуб „Рейна“, роден в Узбекистан Абдулгадир Машарипов е бил задържан с решение на районния съд в Истанбул, съобщава агенция Анадолу.

Отделът за борба с тероризма в полицейското управление в Истанбул, завърши разследването по-рано, по делото на Машарипов и го отведе до съда. Машарипов е признат за виновен в „опит за нарушаване на конституционния ред“, „участие в дейности на терористични организации“, „преднамерено убийство на повече от едно лице“.

Нападението на нощен клуб „Рейна“ в турския мегаполис стана в новогодишната нощ. Въоръжен с автомат терорист застрелял охраняващият клуба полицейски служител, който бил в помещението, където се намирали повече от 700 души, и открил стрелба по тях.

По данни на турското вътрешно министерство, в резултат на нападението загинаха 39 души, а 69 бяха ранени. Отговорност за терористичния акт пое групировката ИДИЛ.

Извършителят на атентата беше задържан на 16-и януари, в хода на антитерористична операция в района на Есенюрт, Истанбул. Заедно с него бяха задържани три жени и един мъж. В това число граждани на Киргизия, Египет, Сенегал и Сомалия.